Φουρφουράς

Φουρφουράς

Πρόκειται για ένα από τα πολυπληθέστερα χωριά του Αμαρίου, που εκτείνεται στις δυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 460 μέτρων και αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου. Η απόκρημνη θέση που είναι κτισμένο το κάνει να μοιάζει με Φρούριο, γι’ αυτό κατά μία άποψη πήρε το όνομα Φουρφουράς. Η πρώτη γνωστή αναφορά του χωριού εμφανίζεται σε έγγραφο του 16ου αι., επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του οικισμού κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο Φουρφουράς αποτελεί σήμερα έναν ανεπτυγμένο σύγχρονο οικισμό που δεν του λείπει τίποτα. Εδώ θα βρείτε δημοτικές υπηρεσίες, δημοτικό στάδιο, σχολικές μονάδες, ιατρείο, αστυνομικό τμήμα, διάφορα καταστήματα, καθώς επίσης καφέ, ταβέρνες και καταλύματα για διαμονή.

Ο Φουρφουράς αποτελεί την Β΄ Έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Σε ένα μεγάλο κτιριακό εκκλησιαστικό συγκρότημα λειτουργεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου, το Επισκοπείο, τα Γραφεία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αμαρίου, το εκκλησιαστικό βιβλιοπωλείο καθώς επίσης και το Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο Αμαρίου “Ο Άγιος Νεκτάριος”. Η τοπική εκκλησία στους χώρους αυτούς επιτελεί ένα ευρύ πολιτιστικό, κοινωνικό, ποιμαντικό και μορφωτικό έργο.

Στο κέντρο του χωριού, θα συναντήσετε μια καλαίσθητη πλατεία με ένα μεγάλο πλάτανο στη μέση. Το δυτικό τμήμα του χωριού, εκεί που άλλοτε χτυπούσε η καρδιά του Φουρφουρά είναι το γραφικότερο μέρος του οικισμού. Σε μια τοποθεσία με εκπληκτική θέα προς τον Ψηλορείτη και την κοιλάδα του Αμαρίου βρίσκεται ο ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου, οικοδομημένος στα τέλη του 19ου αιώνα, η πηγή της κάτω Βρύσης και αρκετά παλιά καμαρόσπιτα που κάνουν εντύπωση με τη λιτή αρχιτεκτονική τους και την απέριττη ομορφιά τους. Ερχόμενοι στον Φουρφουρά αξίζει να εξερευνήσετε την περιοχή γύρω από το χωριό, να χαρείτε την όμορφη φύση και να ανακαλύψετε τα παλαιά εξωκλήσια κρυμμένα μέσα στο πράσινο. Από αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ναός της Παναγίας Καρδιώτισσας του 14ου αι. μ.Χ., στην τοποθεσία «Λειβάδα». Στον προαύλιο χώρο του, κάτω από τα κυπαρίσσια, πραγματοποιείται πανηγύρι κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα εορτής της Γέννησης της Θεοτόκου. Επίσης, στην αγροτική τοποθεσία Μουρτσέ, νοτιοανατολικά από τον Φουρφουρά βρίσκεται ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα, ενώ μισό χιλιόμετρο νότια του Φουρφουρά πάνω σε έναν λόφο βρίσκεται η μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει το φυσικό πάρκο Φουρφουρά στις δυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, σε απόσταση λιγότερη από 1 χλμ. βόρεια του χωριού, που αποτελεί ένα όμορφα διαμορφωμένο χώρο όπου θα βρείτε μονοπάτια και κιόσκι για ανάπαυση και παρατήρηση της υπέροχης φύσης. Από το φυσικό πάρκο ξεκινάει το ορειβατικό μονοπάτι ανάβασης στον Ψηλορείτη διασχίζοντας τις τοποθεσίες «Μαθιού Χάρακας»-«Πηγή Ώχρα»-Πρινόδασος Χελιδονέ»-«Κορακιά». Επίσης, μπορείτε να διασχίσετε το Ε4 μονοπάτι, ξεκινώντας από την ανατολική πλευρά του χωριού το οποίο σας οδηγεί και αυτό προς την κορυφή του Ψηλορείτη.

Το Δημοτικό Στάδιο «Μιχάλης Μαράκης» στον Φουρφουρά αποτελεί την έδρα του μοναδικού αθλητικού σωματείου στην περιοχή με την ονομασία ΑΟ Ψηλορείτης. Το σωματείο ιδρύθηκε το 1980 και ενασχολείται κυρίως με το ποδόσφαιρο και τον στίβο, στο οποίο σήμερα αθλούνται οι νέοι και τα παιδιά της περιοχής. Το στάδιο οφείλει το όνομα του στο μεγάλο Αμαριώτη αθλητή δίσκου και προπονητή Μιχάλη Μαράκη, στη μνήμη του οποίου διοργανώνονται κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο αγώνες στίβου.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι, τα τελευταία χρόνια το χωριό έγινε ιδιαίτερα γνωστό σε όλη την Ελλάδα χάρη στο Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων. Πρόκειται για το δημόσιο δημοτικό σχολείο του χωριού που έγινε πανελληνίως γνωστό για τις καινοτόμες εκπαιδευτικές του προσεγγίσεις και τις δράσεις του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.visitfourfouras.gr

 

Κοινοποίηση σε…

Τοποθεσία στο χάρτη

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο