Αγκινάρες με κουκιά

aginares Υλικά

12 μέτριες αγκινάρες
1 κιλό κουκιά
1 νεροπότηρο λάδι
2 κουταλιές σούπας άνηθο
χυμό 2 μέτριων λεμονιών
1 κουταλιά σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), αλάτι, πιπέρι(6 μερίδες)
 
Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή τις αφήνουμε ολόκληρες και τις βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό και λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε και τα εξω φυλλα τους αν είναι τρυφερά. Τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζί τον ψιλοκομμένο άνηθο για 5-7 λεπτά. Αμέσως μετά τις αγκινάρες, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 20’-25’ σε μέτρια φωτιά. Σ’ ένα μεγάλο φλιτζάνι, βάζουμε το χυμό των λεμονιών λίγη σάλτσα από την κατσαρόλα και το αλεύρι ανακατεύοντάς πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τρία λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας προσεκτικά.

Ομελέτα με χόρτα

omeleta Υλικά:

1 κιλό χόρτα (βρουβόσταχα ή τσιμούλια)
2-4 αυγά
½ φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι λίγο τυρί τριμμένο
 
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα βρουβόσταχα ή τα τσιμούλια, τα πλένετε και τα βράζετε σε μπόλικο νερό. Τα στραγγίζετε και μετά τα αλατίζετε. Τα ρίχνετε στο τηγάνι με καυτό λάδι. Αφού έχετε ανακατέψει 2-3 φορές τα χόρτα στο τηγάνι, όταν πιουν τελείως το νερό τους, ρίχνετε το μίγμα με τα αυγά, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι που τα έχετε χτυπήσει από πριν. Γυρίζετε τα χόρτα με το μίγμα όπως την ομελέτα και τα σερβίρετε ζεστά. Σαλιγκάρια µε πατάτες και κολοκυθάκια Υλικά 1 κιλό σαλιγκάρια 6 µέτριες πατάτες 6 κολοκυθάκια 3 µέτριες ώριµες ντοµάτες 1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο 1 µέτριο κρεµµύδι αλάτι, πιπέρι 1 µατσάκι µαϊντανό 2 σκελίδες σκόρδο Εκτέλεση: Μόλις κάψει το ελαιόλαδο, στην κατσαρόλα ρίχνουµε τα σαλιγκάρια, την ντοµάτα τριµµένη, τον µαϊντανό, το σκόρδο, το κοµµένο κρεµµύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουµε να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτουµε κοµµένες τις πατάτες και τα κολοκυθάκια ολόκληρα να βράσουν σε µέτρια φωτιά περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουµε και άλλο νερό κατά τη διάρκεια της βράσης.

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Υλικά

6 – 7 μελιτζάνες μακρόστενες μετρίου μεγέθους κομμένες σε ροδέλες πάχους 3 εκατοστών

αλάτι για να τις ξεπικρίσουμε

ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες

1 φλιτζάνι ξινόχοντρο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

100 ml ελαιόλαδο

2 μεγάλες ντομάτες κόκκινες και ζουμερές περασμένες από τον τρίφτη 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Ξεκινάμε ξεπικρίζοντας τις μελιτζάνες μας. Αφού τις κόψουμε, τις βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε για ένα 20λεπτο. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τις τοποθετούμε σε μπόλικο χαρτί να τραβήξει το λάδι. Σε μια άλλη λεκάνη μουσκεύουμε τον ξινόχοντρο για να φουσκώσει βάζοντας νερό μέχρι να τον καλύψει και δύο δάκτυλα ακόμη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τον ξινόχοντρο μαζί με το νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το φαγητό μας να μελώσει ανακατεύοντας συνέχεια για να μη μας κολλήσει. 3-4 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά για να δέσουν οι γεύσεις.

Κουνέλι τηγανητό

koyneli

 
Υλικά
1 κουνέλι
1 ποτήρι άσπρο κρασί
λίγο δενδρολίβανο
3-4 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
 
Εκτέλεση: Κόβουµε το κουνέλι σε µερίδες, το πλένουµε και το βάζουµε στη λεκάνη µε το κρασί, το σκόρδο ψιλοκοµµένο, το δενδρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Το αφήνουµε στο κρασί για µερικές ώρες. Μετά το στραγγίζουµε, το αλευρώνουµε και το τηγανίζουµε σε καυτό ελαιόλαδο λίγο από τη µία και λίγο από την άλλη πλευρά. ½ ποτήρι κρασιού λάδι 1 ποτήρι κρασιού ρακί ½ ποτήρι κρασιού ζάχαρη ½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό 1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού λίγο προζύμι ή μαγιά μπύρας Λίγη κανέλλα Αλεύρι όσο σηκώσει Ζάχαρη ή μέλι και σουσάμι για το πασπάλισμα Εκτέλεση: Ρίχνετε σε μια λεκάνη το λάδι, τη ρακί και το πορτοκάλι και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλλα, το προζύμι αραιωμένο με χλιαρό νερό ή τη μαγιά μπύρας, το αλεύρι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε ένα σχοινί που το κόβετε κομμάτια στο μέγεθος που θέλετε. Τα αφήνετε να ανεβούν και τα ψήνετε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τα πασπαλίζετε με ζάχαρη τα μελώνετε προσθέτοντας λίγο σουσάμι.
espa