Αγκινάρες με κουκιά
Υλικά
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή τις αφήνουμε ολόκληρες και τις βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό και λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε και τα εξω φυλλα τους αν είναι τρυφερά. Τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζί τον ψιλοκομμένο άνηθο για 5-7 λεπτά. Αμέσως μετά τις αγκινάρες, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 20’-25’ σε μέτρια φωτιά. Σ’ ένα μεγάλο φλιτζάνι, βάζουμε το χυμό των λεμονιών λίγη σάλτσα από την κατσαρόλα και το αλεύρι ανακατεύοντάς πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, τρία λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Ομελέτα με χόρτα
Υλικά:
Καθαρίζετε τα βρουβόσταχα ή τα τσιμούλια, τα πλένετε και τα βράζετε σε μπόλικο νερό. Τα στραγγίζετε και μετά τα αλατίζετε. Τα ρίχνετε στο τηγάνι με καυτό λάδι. Αφού έχετε ανακατέψει 2-3 φορές τα χόρτα στο τηγάνι, όταν πιουν τελείως το νερό τους, ρίχνετε το μίγμα με τα αυγά, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι που τα έχετε χτυπήσει από πριν. Γυρίζετε τα χόρτα με το μίγμα όπως την ομελέτα και τα σερβίρετε ζεστά. Σαλιγκάρια µε πατάτες και κολοκυθάκια Υλικά 1 κιλό σαλιγκάρια 6 µέτριες πατάτες 6 κολοκυθάκια 3 µέτριες ώριµες ντοµάτες 1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο 1 µέτριο κρεµµύδι αλάτι, πιπέρι 1 µατσάκι µαϊντανό 2 σκελίδες σκόρδο Εκτέλεση: Μόλις κάψει το ελαιόλαδο, στην κατσαρόλα ρίχνουµε τα σαλιγκάρια, την ντοµάτα τριµµένη, τον µαϊντανό, το σκόρδο, το κοµµένο κρεµµύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουµε να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτουµε κοµµένες τις πατάτες και τα κολοκυθάκια ολόκληρα να βράσουν σε µέτρια φωτιά περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουµε και άλλο νερό κατά τη διάρκεια της βράσης.
Μελιτζάνες με ξινόχοντρο
Υλικά
6 – 7 μελιτζάνες μακρόστενες μετρίου μεγέθους κομμένες σε ροδέλες πάχους 3 εκατοστών
αλάτι για να τις ξεπικρίσουμε
ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
1 φλιτζάνι ξινόχοντρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
2 μεγάλες ντομάτες κόκκινες και ζουμερές περασμένες από τον τρίφτη 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Ξεκινάμε ξεπικρίζοντας τις μελιτζάνες μας. Αφού τις κόψουμε, τις βάζουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε για ένα 20λεπτο. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τις τοποθετούμε σε μπόλικο χαρτί να τραβήξει το λάδι. Σε μια άλλη λεκάνη μουσκεύουμε τον ξινόχοντρο για να φουσκώσει βάζοντας νερό μέχρι να τον καλύψει και δύο δάκτυλα ακόμη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τον ξινόχοντρο μαζί με το νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το φαγητό μας να μελώσει ανακατεύοντας συνέχεια για να μη μας κολλήσει. 3-4 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά για να δέσουν οι γεύσεις.