Κουρές στον Ψηλορείτη

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην ορεινή περιοχή του Αμαρίου μετά τα τέλη Μαίου μπορούν να απολαύσουν μια συλλογική παραδοσιακή δραστηριότητα που από παραγωγική μετατρέπεται σε μια εκδήλωση διασκέδασης.Πρόκειται για τις Κουρές των προβάτων που παίρνουν τη μορφή παραδοσιακού πανηγυριού και που πραγματοποιούνται στα οικογενειακά μιτάτα.

Πρόκειται για μια διαδικασία με βαθιές ρίζες στο χρόνο και που όπως αναφέρει ο Νίκος Ψιλάκης «…στην ουσία, πρόκειται για οικογενειακές συνάξεις που λειτουργούν με το δικό τους εθιμικό τυπικό και διατηρούν τη γοητεία της αρχέγονης τελετουργίας. Οι εργασίες είναι προκαθορισμένες. Τα «παρατηρήματα» και οι προλήψεις καταφέρνουν να επιβιώνουν και οι πιο ηλικιωμένοι χρη­σιμοποιούν την «ωμοπλατοσκοπία» για να γνωρίσουν τα μελλούμενα.

Απέναντι σ’ όλους αυτούς που προσκαλούνται για να βοηθήσουν (ή και να παρακολουθήσουν απλώς), ο οικοδεσπότης έχει μία και μόνη υποχρέωση: Τη φι­λοξενία, μόνο που η φιλοξενία πρέπει να είναι πλού­σια! Φροντίζει να υπάρχουν σε αφθονία κρασί και τσικουδιά, σφάζει αρνιά και ανάβει τις φωτιές για το σούβλισμα. Τα κομμάτια του κρέατος τοποθετούνται κυκλικά γύρω από τη φωτιά και σιγοψήνονται για ώρες…

Άνοιξη στον Ψηλορείτη μπορεί να σημαίνει χρώμα και φως. Αλλά αυτές οι συνάξεις δίνουν το δικό τους χρώμα και τη δική τους γοητεία στο μεγάλο βουνό. Ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να δει το βοσκό να χαϊδεύει τα φρεσκοκουρεμένα πρόβατα του κοπαδιού του έτσι καθώς φαντάζουν κάτασπρα στο μαγιάτικο φως, και μπορεί να τον ακούσει να προσκαλεί ως και τον άγνωστο περαστικό να μοιραστεί μαζί του τη χαρά της γιορτής!»

Παράδοση

espa