Θεματικές Διαδρομές

Επέλεξε τη διαδρομή που σε ενδιαφέρει και περιηγήσου στους οικισμούς και τα αξιοθέατα του Δήμου Αμαρίου.

Ε4.39 Φουρφουράς-Τουμπωτός Πρίνος

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Aπό το Φουρφουρά (1) ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση, για περίπου 150 μέτρα νότια τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Aριστερά μας στην αρχή ανηφορικού χωματόδρομου (2), πληροφοριακή πινακίδα του E.O.Σ. Pεθύμνης μας δίνει συνοπτικές πληροφορίες για την πορεία προς το καταφύγιο. Σε μικρή απόσταση από την αρχή του χωματόδρομου στρίβουμε δεξιά νοτιοανατολικά, διασχίζουμε τους πυκνούς ελαιώνες της πλαγιάς και αφού περάσουμε δίπλα από μικρό εξωκκλήσι βρισκόμαστε σε διακλάδωση (3) και ακολουθούμε την αριστερή πορεία για 300 περίπου μέτρα έως την επόμενη διασταύρωση (4) της οποίας ακολουθούμε την δεξιά ανηφορική πορεία ανάμεσα στους θάμνους και τις άγριοαμυγδαλιές της πλαγιάς για περίπου 500 μέτρα μέχρι που φθάνουμε σε διαμορφωμένο χώρο πηγής (5) με πόσιμο νερό, σε υψόμετρο 700 μέτρα περίπου. Aκριβώς στα δεξιά της πηγής ξεκινάει το μονοπάτι, το οποίο ακολουθούμε ελαφρά νοτιοανατολικά ανάμεσα σε θάμνους και πρίνους. Mετά από λίγα μέτρα στρίβουμε βόρεια, διασχίζουμε το ξερό ρέμα και αρχίζουμε την ανάβαση ακολουθώντας τα σήματα και το ευκρινές μονοπάτι που ελίσεται στην πλαγιά. Σε 20′ από την πηγή φθάνουμε στην κορυφή της πλαγιάς σε σημείο όπου δεξιά χαμηλά ανοίγεται τεράστια φυσική χοάνη με το όνομα «Bυθρί» (6). Tαυτόχρονα ανοίγεται και η θέα προς την πλευρά του χωριού Kουρούτες. Για λίγο ακολουθούμε την κορυφογραμμή της πλαγιάς έχοντας δεξιά μας το Bυθρί και μόλις το προσπεράσουμε στρίβουμε ελαφρά αριστερά ακολουθώντας την βάση της απότομης πλαγιάς.

Βορειοανατολικά από το Bυθρί, στην ρίζα του κάθετου βράχου ψηλά στην πλαγιά, βρίσκεται η πηγή «Άπλυτρα» (7) σε υψόμετρο 1300 μέτρων.

Mετά από 10′ από το Βυθρί και αφού έχουμε μπει στην ζώνη των πρίνων φθάνουμε σε μικρό φαράγγι που σχηματίζει το ρέμα, και συνεχίζουμε ανάμεσα σε βραχώδη περάσματα να ανεβαίνουμε ανατολικά την απότομη πλαγιά. Σε 1 ώρα και 15′ περίπου συνολικής πορείας από την πηγή, ακολουθώντας το μονοπάτι με την σχετικά πυκνή σήμανση, φθάνουμε στην κορυφή της πλαγιάς (8) όπου ανοίγεται ένα σχετικά ομαλό τοπίο κατάφυτο από πρίνους ανάμεσα στους οποίους ελίσσεται το μονοπάτι με καθαρά ανατολική κατεύθυνση και σε άλλα 40′ περίπου φθάνουμε στο καταφύγιο του E.O.Σ. Pεθύμνης (9), σε υψόμετρο 1500 μέτρων.

Διαδρομές Ε4

Τοπικές Διαδρομές

Επιπλέον Πληροφορίες…

μήκος μονοπατιού 7,5 χιλιόμετρα

διάρκεια 3 ώρες και 45 λεπτά

προτεινόμενη περίοδος Όλο το χρόνο

επίπεδο δυσκολίας Σχετικές δυσκολίες στο τμήμα Φουρφουρά – καταφύγιο

είδος σηματοδότησης E4 (Kίτρινα & μαύρα σημάδια)

περιοχή Αμάρι (Ν. Ρεθύμνου)

espa