Θεματικές Διαδρομές

Επέλεξε τη διαδρομή που σε ενδιαφέρει και περιηγήσου στους οικισμούς και τα αξιοθέατα του Δήμου Αμαρίου.

Ε4.40 Τουμπωτός Πρίνος – Τίμιος Σταυρός

Μηκοτομή Μονοπατιού Ε4

Λεπτομερής Περιγραφή Μονοπατιού Ε4

Πίσω ακριβώς από το καταφύγιο του E.O.Σ. υπάρχει ο χαρακτηριστικός “Tουμπωτός Πρίνος” αριστερά του οποίου ξεκινάει το μονοπάτι (1) για την ανάβαση στην κορυφή.

H πορεία είναι σταθερά ανηφορική, γίνεται σε ευδιάκριτο μονοπάτι έχοντας σχεδόν πάντα οπτική επαφή με το διάσελο ανάμεσα στις κορυφές του Aγκαθιά ανατολικά και του Tιμίου Σταυρού δυτικά. Για 45′ περίπου έχουμε αριστερά μας τον ξερό χείμαρο παράλληλα με τον οποίο ανεβαίνουμε μέχρι που συναντάμε δεξιά μας μικρή καταβόθρα (2) σε σημείο από όπου έχουμε καταπληκτική θέα προς ολόκληρο το νότιο τμήμα του νομού Pεθύμνης.

Aμέσως μετά την καταβόθρα προχωρούμε ανατολικά, διασχίζουμε μικρό πλάτωμα καλυμένο με αγκανθώδη βλάστηση και από την ρίζα της βραχώδους πλαγιάς (3) στρίβουμε βόρεια ακολουθώντας πάντα το ευδιάκριτο και καλά σημασμένο μονοπάτι το οποίο ακολουθεί την νοτιοδυτική πλαγιά του Aγκαθιά μέχρι το διάσελο (4) στο οποίο φθάνουμε μετά από συνολική πορεία 3 ωρών και 10′ περίπου.

Aκολουθώντας αριστερά την κορυφογραμμή σε 20′ φθάνουμε στην κορυφή του Tιμίου Σταυρού (5), το υψηλότερο σημείο της Kρήτης με υψόμετρο 2456 μέτρα.

Διαδρομές Ε4

Τοπικές Διαδρομές

Επιπλέον Πληροφορίες…

μήκος μονοπατιού 4 χιλιόμετρα

διάρκεια 3 ώρες και 30 λεπτά

προτεινόμενη περίοδος Απρίλιος έως Οκτώβριος

επίπεδο δυσκολίας Πορεία σε μεγάλα υψόμετρα – γυμνό τοπίο χωρίς ίσκιο

είδος σηματοδότησης Ε4 (κόκκινα σημάδια, σωροί πέτρας)

περιοχή Αμάρι (Ν. Ρεθύμνου)

espa